Bemutatkozás

Fűtsünk

a nap és a föld

hőjével !

 

Egy háztartás vagy intézmény energia költségeinek 65%-át a fűtés és vízmelegítés jelenti.

Ezt lehet a hőszivattyúval harmadára, negyedére csökkenteni.

A környezetet nem szennyezi, füstöt, hamut, kormot, salakot nem képez. Elektronikus vezérlése akár személyi számítógépről is könnyen állítható, vezérelhető az évszak szerinti leggazdaságosabb üzemben.

Környezetbarát és energiatakarékos működése miatt az állam támogatja. Széchenyi és környezetvédelmi támogatás, kamatmentes és kedvezményes kamatú hitel pályázható vásárlásához és beépítéséhez. Ha régi, energia pazarló kazánját váltja fel hőszivattyúval, igénybe veheti a Lakás-felújítási Hitelt. Kamata 4% + 2% kezelési díj, törlesztési ideje 6-tól 25 év.

Több alkalommal sikeresen pályáztunk megrendelőink érdekében. Állunk az Ön rendelékezésére is.

Mire használható a hőszivattyú?

Lakások, épületek fűtésére, víz melegítésére. Mivel üzeme megfordítható, ezért nagy melegben hűtőgépként klímatízálásra is használható.

A hőszivattyú igen egyszerű gép. Nem különbözik felépítésében, alkatrészeiben egy háztartási vagy ipari hűtőgéptől. Csak a vezérlése speciális.

A hűtőgépek egy zárt térben elhelyezett anyagot lehűtenek, vagyis kivonják belőlük a hőt. Ezt a hőmennyiséget el kell távolítani a gépből, hogy fel ne melegedjen és a gép hátán elhelyezett hőcserélővel átadják a környezetnek.

A hőszivattyú fordítva, a környezet (víz, levegő, stb.) lehűtésével nyer abból hőt és azt egy zárt térben hasznosítja.

A korszerű hőszivattyúk egy átkapcsolással nyáron hűtőgépként tudnak működni és a fűtési rendszeren keresztül hűtik az épületet.

A hőszivattyú felépítése.

A hőszivattyúnak csupán egy mozgó alkatrésze van, a villanymotorral egybe épített kompresszor. A többi része nemes anyagból készült edény vagy vezeték. Így kevés a meghibásodási lehetőség, csekély a karbantartási költség. A kompresszor munkaközeget keringet egy végtelenített csővezetékben. A munkaközegnek sajátossága, hogy már -100C-on, 10 bar nyomáson is hevesen elpárolog és ehhez nagy mennyiségű hőt igényel. Cseppfolyósítása nagy - 15 - 25 bar - nyomáson lehetséges, felmelegedés közben. A munkaközeg korábban freon volt. Néhány éve a freon használatát betiltották, mivel megtámadta a légköri ózonpajzsot. Ma az ózonpajzsra ártalmatlan, nem gyúlékony, nem mérgező anyagokat használnak munkaközegnek.

Két hőcserélőhöz kapcsolódik a munkaközeg vezetéke. Az elsőbe, az elpárologtatóba (evaporátor) egy expanziós (nyomáscsökkentő) szelep után jut a nagynyomású, folyékony munkaközeg.
Az alacsony - 1 - 5 bar – nyomáson a hőcserélőben hevesen elpárolog és az ehhez szükséges hőt a hőcserélő másik oldalán áramló energiaforrásból, vízből, levegőből, stb. nyeri, annak lehűtése árán. Az elpárologtatóból a kompresszor elszívja az elgázosodott munkaközeget és 20 -25 bar nyomáson a másik hőcserélőbe, a kondenzátorba sűríti.
A nyomásnövekedés következtében a munkaközeg a beállítástól függően 40 - 65 0C-ra felmelegszik és lecsapódik. A lecsapódásnál felszabadul az a hő, melyet az elpárolgásnál a munkaközeg az energiaforrásból kinyert. A kompresszorba betáplált elektromos energia ugyancsak hővé alakul át és növeli az átadható hőt. A kondenzátor másik oldalán áramló fűtőközeg (víz vagy levegő) veszi át a hőt és hasznosítja.

A hőszivattyú nagy előnye, hogy a meghajtó elektromos energia többszörösét képes az alacsony hőfokú környezetből hasznosítani.

Ezért üzemköltsége alacsony. A legtöbb ma használatos fűtőanyaggal szemben gyorsan -1 - 4 év alatt - megtérül a létesítési költsége.

Milyen előnyei vannak a hőszivattyúnak a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben?

1. Olcsó az üzeme.

A hőszivattyú a termelt hő nagyobb részét – 70 - 80 %-át – a környezet olyan hőjéből nyeri, amelyet egyébként nem lehet hasznosítani. Például a Budapesti Természettudományi Múzeumban a levegőből nyernek hőt, a Lázbérci ivóvíz tisztító műben egy kút vizéből, a Harkányi gyógyfürdőben az elhasznált, lehűlt termálvízből. Ezek a hőforrások megújulnak, költségmentesen, folyamatosan felhasználhatók. .

Csak egy kisebb részét (20 - 30 %-át) kell termelt energiával pótolni, mellyel a kompresszort hajtják meg.

Ezért a hőszivattyú üzeme olcsó.

Az energiaárak várható emelkedésével növekedni fog a hőszivattyú előnye a többi energiahordozóval szemben.

2. Nem károsítja a környezetet.

A hőszivattyú nem bocsát ki ártalmas gázokat. Nem tűzveszélyes, nem robbanékony, nem tartalmaz mérgező anyagokat. Nem igényel kéményt. Nem zajos, kis helyen elfér, akár a szabadban is el lehet helyezni.

3 Tartós, egyszerü

Minden része nemes, rozsdamentes anyagból készült cső és edény, hőcserélő. Kicsi a karbantartási igénye, hosszú életű.

A gyárban kompletten szerelt, feltöltött, kipróbált gépet szállítjuk. A helyszínen csak az előre elkészített alapra kell ráhelyezni, bekötni a víz és villanyhálózatba és működhet.

Vezérlése, különböző beállításai, indítás, leállítás, hűtőüzembe állítása a magyar nyelvű használati utasítás alapján nem bonyolultabb, mint egy háztartási hűtőszekrényé. Egy gyermek is egyszerűen elsajátíthatja

4. Kormánytámogatás.

Mind a Széchenyi Terv támogatása, mind a Környezetvédelmi alap támogatása és kamatmentes hitele, mind a lakás-felújítási Alap céljai közt szerepel a hőszivattyú. Az Európai Unió országaiban (és bizonyára majd nálunk is) a hőszivattyút kedvezményes áramtarifával lehet üzemeltetni.

Részletesebb tájékoztató itt.

Ha további kérdései vannak, irja meg e-mailben

Hozzávetőleges számítást végzünk, ha innen letőlti, kitőlti, elküldi a kérdőívet. (rtf formátum, 22 kB ) (az rtf-et minden szövegszerkesztő ismeri)

Kérdőív letöltése Word97 formátumban, 31 kB

Kérdőíiv letöltése rtf-ben, zippelve, 4 kB

Kérdőív letöltése Word-ben, zippelve, 6 kB