|
A
teákat a leszedett levelek alapján a következő
csoportokba osztják:
flowery orange pekoe:
az ág végén található rügyszerű
fehéres levél. (a kínai pekkó szó
fehér hajat jelent, utalva evvel a fehér, még
szőrös levélkezdeményre); orange
pekoe: aranysárga végű levelek a narancs
színére emlékeztetnek, innen az 'orange'
név; pekoe: az ág második, harmadik
levele; pekoe souchong: a negyedik, ötödik levél;
souchong: a legnagyobb és legkeményebb levelek.
Bár bizonyos teákhoz ezek jók, általában
kevésbé jó minőségűek;
fannings és a dust: az átrostálás
után maradt apró darabokat és a port jelölik.
A
Darjeeling teáknak külön csoportjai vannak:
TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): A szárvégi arany
színű "virágos" rügyes levelet jelöli; FTGFOP
(Fancy Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): A Fancy vagy Fine kifejezés
utal a jobb minőségre. Ezt a minősítést használják az Oolong teáknál
is; SFTGFOP (Super Fancy Tippy Golden Flowery Orange Pekoe):
A Super kifejezés magáért beszél. Persze a teatermelők egyre több
megnevezést találnak ki teájuk megkülönböztetésére, mígnem a nevek
hasonlítanak egy spanyol nemesére.
|
A
Darjeeling teákat megjelölik még az alábbiakkal
is:
Estate:
ami a származási ültetvényt jelöli
Vintage: ami igazolja, hogy egy szüretből származnak
a levelek, és nem keverték őket mással.
First Flush, Second Flush, Autumnal Flush: ami az első
illetve második szüretet jelöli, illetve az esős
évszak utáni szüretet.
A
zöld teákat sodrás szerint is minősítik:
Gunpowder:
kis golyók, levelekből és rügyekből
szorosra sodorva
Young Hyson: hosszan szorosan sodort fiatal levelek
Imperial: kis golyók lazán sodorva öregebb
levelekből
Twankay: rossz minőségű sodrás
nélküli levelek
Az oolong teák minősítése egyszerűbb,
mivel az elkészített ital minőségére
utal: Extra Choice (Extra választás), Extra Fine (extra
finom), Fanciest (Legfinomabb), Fancy (finom)-tól a Common
(átlagos)-ig.
Főmenü>>>
|
|