|
A
teáknak származási hely és
feldolgozási mód szerint több fajtáját
ismerjük.
A feldolgozási módokat alapvetően
három csoportba osztjuk:
- Zöld teák: fermentálás
nélkül készülnek, így a
legtöbb, az egészségre jó hatással
lévő anyagot megőrzi. Alapvetően
két feldolgozási mód alakult ki,
a kínai és a japán, és ez
alapján már külön típusokról
beszélhetünk. A Japán teák közé
tartoznak a Gyokuro, a Spider leg, a Mattcha amit a japán
teaszertartásnál használnak, a Sencha,
a Hojicha és a Genmaicha. Kínából
származik a Longjing (Dragon Well), a Baozhong
és a híres Gunpowder, ami színéről
és a golyóvá formált alakjáról
lett elnevezve.
-Oolong teák részlegesen fermentált
teák. Típusai: Ti Kuan Yin (Tai Guanyin)
Kína belső területeiről, Formosa
Oolong aminek sok változatát ismerik Taiwanon,
és a kínai Pu-erh.
-Fekete
teák alapváltozatai: Assam, ami india szabadon növő
teacserjéiről származik, a Sri Lankai Ceylon tea, az Indiai
hegyek Darjeeling teája, a kínai Keemun és Yunnan és az
indiai Nilgiri és Sikkim.
|
A
teák alapfajtáit az ínyencek különböző
anyagokkal (virágok, gyümölcsök, olajak)
keverik, aminek az eredménye számtalan, néha
csak nevében különböző tea
lett. Ismertebb típusai:
English
Breakfast: Skót nemzetiségű teaszakértő
keverte ki különböző fajta fekete
teákból.
Irish Breakfast: Igen erős fekete tea. Az
írek szerint három féle tea van: a
legjobbat a kínaiak isszák, ettől egy
hajszálnyira van elmaradva a jó ír
tea, melynek legfőbb ismérve, hogy "egéren
lehessen vágtázni tőle", majd
az 'angol lőre'. Az ír teáknak általában
Assami teák képezik alapját.
Caravan: Oroszországba szállított
sokféle, általában indiai és
kínai fekete tea keveréke. Szívesen
isszák sok cukorral, dzsemmel és mézzel.
Earl Grey: aki IV. Vilmos miniszterelnöke volt,
kevert a fekete teába bergamott olajat, evvel elkészítve
a második legkedveltebb teát.
Külön kategóriát képeznek
azok a 'teák', amik nem tartalmaznak tealevelet,
csak a főzésmódjuk miatt hívjuk
őket teáknak. Sok gyógynövény
és virág főzete sorolható ebbe
a kategóriába.
Tovább
>>>
|
|