A Tea Történelme (1/5)
 
A tea kultusza közel 5000 éves. Sheng Nong császár rendeleteiben előírta, hogy a vizet fogyasztás előtt fel kell forralni. Egyszer azonban a forró vízbe esett egy száraz levél. Mivel a császár kiváncsi ember volt, megkóstolta, és kellemesnek találta, így a tea hamar elterjedt Kínában. Az első könyvet a teázásról ie 800 körül írta Lu Yu szerzetes.

Japánban először a Kínában nevelkedett Yeisei szerzetes terjesztette el a teázás kultuszát, ahol rövid időn belül bonyolult szertartási rendet alakítottak ki. Lafcadio Hearn ír származású férfi, - aki akkoriban a japán állampolgárságot is megkapta -, írt először erről. A hamar kedveltekké váló teaházakra külön építészeti stílus alakult ki (chaseki).

A tea fogyasztása divattá vált. Teaversenyeket tartottak a termesztőknek, akiket gazdag ajándékokkal jutalmaztak. A tea szertartása így hamar elvesztette egyszerűségét. Az 1400-as évek elejétől Ikkyu a szerzetessé vált herceg kezdte szorgalmazni az eredeti teaszertartás visszaállítását. Tanítványain keresztül sikerült megnyerni az ügynek a kor egyik legnagyobb koponyáját Shogun Toyotomi Hideyoshi-t, a brilliáns hadvezért, stratégát és költőt. Munkásságuk sikerét bizonyítja, hogy kis időn belül a hadurak teaszünetet tartottak a háborúk alatt is.

Európába már egész korán eljutott a teázás híre. Egyes források azt bizonygatták, hogy a leveleket evés előtt meg kell főzni, sózni és vajazni. Az első komoly híradás 1560 környékén keletkezett Jasper de Cruz atya tollából. A portugálok kezdték szállítani a teát Liszabonba, majd onnan a hollandok vitték tovább Franciaországba és a balti országokba. Mikor a holland flotta is bekapcsolódott a csendes-óceáni kereskedelembe, a hollandok kedvelt italává vált.
Tovább >>>

 
 
A Tea Fajtái (1/2)
 

A teáknak származási hely és feldolgozási mód szerint több fajtáját ismerjük.

A feldolgozási módokat alapvetően három csoportba osztjuk:
- Zöld teák: fermentálás nélkül készülnek, így a legtöbb, az egészségre jó hatással lévő anyagot megőrzi. Alapvetően két feldolgozási mód alakult ki, a kínai és a japán, és ez alapján már külön típusokról beszélhetünk. A Japán teák közé tartoznak a Gyokuro, a Spider leg, a Mattcha amit a japán teaszertartásnál használnak, a Sencha, a Hojicha és a Genmaicha. Kínából származik a Longjing (Dragon Well), a Baozhong és a híres Gunpowder, ami színéről és a golyóvá formált alakjáról lett elnevezve.
-Oolong teák részlegesen fermentált teák. Típusai: Ti Kuan Yin (Tai Guanyin) Kína belső területeiről, Formosa Oolong aminek sok változatát ismerik Taiwanon, és a kínai Pu-erh.
-Fekete teák alapváltozatai: Assam, ami india szabadon növő teacserjéiről származik, a Sri Lankai Ceylon tea, az Indiai hegyek Darjeeling teája, a kínai Keemun és Yunnan és az indiai Nilgiri és Sikkim.

A teák alapfajtáit az ínyencek különböző anyagokkal (virágok, gyümölcsök, olajak) keverik, aminek az eredménye számtalan, néha csak nevében különböző tea lett. Ismertebb típusai:
English Breakfast: Skót nemzetiségű teaszakértő keverte ki különböző fajta fekete teákból.
Irish Breakfast: Igen erős fekete tea. Az írek szerint három féle tea van: a legjobbat a kínaiak isszák, ettől egy hajszálnyira van elmaradva a jó ír tea, melynek legfőbb ismérve, hogy "egéren lehessen vágtázni tőle", majd az 'angol lőre'. Az ír teáknak általában Assami teák képezik alapját.
Caravan: Oroszországba szállított sokféle, általában indiai és kínai fekete tea keveréke. Szívesen isszák sok cukorral, dzsemmel és mézzel.
Earl Grey: aki IV. Vilmos miniszterelnöke volt, kevert a fekete teába bergamott olajat, evvel elkészítve a második legkedveltebb teát.
Külön kategóriát képeznek azok a 'teák', amik nem tartalmaznak tealevelet, csak a főzésmódjuk miatt hívjuk őket teáknak. Sok gyógynövény és virág főzete sorolható ebbe a kategóriába.


Tovább >>>

 
 
A cserjétől a csészéig (1/1)
 

A tea örökzöld cserje (Canekkia sinensis vagy Thea sinensis), hazája valószínűleg Észak Burma és Délnyugat Kína határán Assam területén van. Onnan származott el a ma is honos indiai és kínai teakertekbe. A termesztett teacserjét 0.5-1,5 méter közötti nagyságra vágják vissza. Gyökere nem túl szerteágazó és nagyon mélyre, akár 8 m-esre is megnő, amiben a növény sok keményítőt tud raktározni. A teacserjét magról vagy hajtásról szaporítják. A cserje 3 éves kora után az ágak végén lévő rügyet illetve fiatal leveleket szedik le. A "szüretet" 15-20 naponta lehet ismételni.
Szüretelést, a tea ágvégein lévő levelek leszedését a jobb minőségű teáknál még mindig kézzel végzik. A géppel szedett, és feldolgozott teák általában az olcsóbb kategóriás teák.
A leszüretelt leveleket először hervasztják, sodorják, típustól függően fermentálják és szárítják.
A zöld teák fermentálás nélkül készülnek, így a legtöbb, az egészségre jó hatással lévő anyagot megőrzi. Alapvetően két feldolgozási mód alakult ki, a kínai és a japán. Kínában a leszedett leveleket vaslábosban megpörkölik, majd összesodorják. Ezt a műveletet legaláb kétszer megismétlik.

Japánban a leveleket néhány másodpercig gőzölik, majd lehűtés után ismét felmelegítik és összesodorják. Második sodrás előtt ismét felhevítik és szárítják. A gőzölés és pörkölés során a tea elveszíti természetes oxidációját, és zöld marad.
A fekete és az oolung teákat először hervasztják. Ekkor a levél annyi vizet veszít, hogy sodorhatóvá válik anélkül, hogy a felülete megtörne. A sodrás közben a tealevél belső szerkezete megtörik, és a nedvei oxidálódnak. Evvel a folyamattal indítják meg a fermentálódást, mely olyan anyagokat termel, amely kizárólag csak a fekete teákban fordul elő. A fermentálás során az összes aromaanyag mennyisége nő, és sok új vegyület képződik, amik egy részét még ma sem tudják behatárolni. A tea minősége általában akkor jobb, ha a fermentálást inkább hosszabb ideig és alacsonyabb hőmérsékleten végzik. A szárítás fejezi be a fermentálás folyamatát. Ekkor a levél tovább veszít nedvességtartalmából és kb 4-5% nedvesség marad a levélben. Az oolung teákat kevesebb ideig fermentálják.
A csomagolást általában már a célországban végzik. Addig nagy ládákban szállítják. A filteres teákat jobban összetörik, hogy hamarabb kioldódjanak a hasznos anyagok.

Főmenü>>>

 
 
Jó Tea Készítése (1/3)
 

Nos, ezt igazából senki sem tudja..., illetve mindenki máshogy tudja. Minden ínyencnek megvan a saját receptje amire esküszik és megpróbálja népszerűsíteni.

Orwell a híres munkái mellett több oldalt szánt írásaiban a teafőzés saját receptjének. A kínaiak és a japánok kultikus szintre emelték a teafőzést, így ahány mester annyi módszer. Az első leíratok ie 800 környékén keletkeztek a teafőzésről.

Azonban mielőtt futnánk a konyhába kísérletezni, van néhány alapszabály:
A vízforraló kannába hideg, friss vizet szabad csak tenni. A vízmelegítőkben az állandóan melegen tartott víz elveszíti oxigén tartalmát és nem fog érvényesülni a tea igazi íze.
A teáskannát egy kis meleg vízzel fel kell melegíteni. Így a teavíz forrázás után lassabban hűl ki, és a teából kioldódnak azok a komponensek is, amiket egyébként elveszítenénk. A zöld és az oolong teákat nem forró vízben kell kiáztatni, ezért az előmelegítés ezekhez nem szükséges. (Fekete tea 90-95 C°, Zöld-, és a kevéssé fermentált Oolong tea 80-85 C°)
Mielőtt a vízforraló kannában elkezdene forrni a víz, a teáskannából ki kell önteni a melegvizet, és beletenni a tealeveleket, hogy melegedjenek át a párában. A legjobb ízt akkor kapjuk, ha a tealeveleket szabadon tesszük a kannába.

Tovább >>>

 
 
Üzletünk, Partnereink (1/3)
 

Üzletünket 2002 októberében nyitottuk Hévízen a Thermal Hotel Hévíz Halljában. A kezdetben 35 féle teából álló választékunkat 65-70 féle gyümölcs-, fekete-, és zöldteából álló sortimentté bővítettük.

Rooibush teaválasztékunk az országban egyedülállóan 12-15 féle különlegességből áll.

Kínálatunk folyamatosan bővül, változik az évszakoknak megfelelően. Nyári kínálatunkból könnyen választhatnak vevőink a számtalan lehűtve is kitűnő és egészséges gyümölcsteák közül.

A téli idényre, gondolva az ünnepekre, kínálatunkat illatos karácsonyi teákkal bővítjük.

Tavaszra ajánljuk immunrendszer erősítő és vitaminteáinkat.

A hévízi üzletünket megtalálhatja Hévízen, a Kossuth Lajos utca 9-11-ben, ahova eljut a város főutcájáról a domb közepén a városházánál balra elfordulva kb 250 m megtétele után.

Tovább >>>

 
 
Teáink, teakellékeink (1/15)
 

Fekete teák:

Assam Broken Orange Pekoe
Kitűnő minőségű zamatos, testes fekete tea a második virágzásból. Az orange szó a narancsszínű rügyekre utal. Az assami teakertekben a tea természetes, őshonos növény. A vadcserjékről szedett levelek az egyik legértékesebb teát adják. (50 gr: 640 Ft; 100 gr: 1200 Ft)

Ceylon Orange Pekoe
Fekete tea Ceylon legmagasabban fekvő termőterületéről. Az orange szó a narancsszínű rügyekre utal. Erős, sűrű, olajos jellegzetes ízű tea, kitűnő minősítéssel.
(50 gr: 640 Ft; 100 gr: 1200 Ft)
Darjeeling FTGFOP 1
ízes tea a második virágzási időszakból. Az egyik legkedveltebb tea. Az FTGFOP minősítés a különlegesen finom szárvégi arany színű "virágos" rügyes levelet jelöli.
(50 gr: 670 Ft; 100 gr: 1250 Ft)
China Tarry Souchong
Tradícionális, füstre emlékeztető illatú tea. Kínai erdei fenyőből származó illatanyaggal. Sajátos zamata miatt az ínyencek egyik legkedveltebb teája.
(50 gr: 780 Ft; 100 gr: 1400 Ft)

Popoff Russian Caravan
Sajátos aromájú orosz keverék, kínai és assami teákból. A Popoff teák az első világháború előtt egész Európában híresek voltak zamatukról. (50 gr: 620 Ft; 100 gr: 1150 Ft)

Ízesített, kevert fekete teák:

Earl Grey
Bergamott ízű fekete tea. Az egyik leggyakrabban fogyasztott, legjobban kedvelt teafajta.összetevők: tea, természetazonos aroma. (50 gr: 550 Ft; 100 gr: 980 Ft)
Black Currant
Feketeribizli ízű fekete tea zsenge feketeribizli levelekkel. Magas vitamintartalmú. összetevők: tea, ribizlilevél, ribizli.
(50 gr: 440 Ft; 100 gr: 800 Ft)
Coconut
Kókuszdióízű fekete tea. Egy kis Bounty érzéssel. összetevők: tea, aszalt kókuszdiódarabok, természetazonos aroma. (50 gr: 520 Ft; 100 gr: 950Ft)

Tovább >>>

 
 
Rendelés postai utánvéttel (1/1)
 

Kiválasztott teáit, teakellékeit szívesen feladjuk Önnek postai utánvéttel. A Magyar Posta utánvét költsége 800 Ft körül van. Csomagolási költséget nem számítunk fel.

Rendelési szándékával kérem keresse telefonon üzletünket a 83/ 889-497-es számon, Hétfőtől péntekig 9.30-12 h és 13-18 h között, vagy hívja a 30/ 5544 754-es illetve a 30/ 263 1875-ös mobilszámot.

Várjuk megrendelését!

Főmenü>>>