Jó Tea Készítése (2/3)
 

A teatojások a leveleket összeszorítják, amikor megszívják magukat és így nehezebben oldódnak ki a hatóanyagok. Ha semmiképpen nem szeretnénk utána sokáig mosogatni a teáskannát, hogy az összes levelet eltávolítsuk, használjunk tea'zoknit', vagy a kannába belógó kerámia esetleg fém szűrőt. Üveg teáskannákat általában már ilyen szűrőkkel forgalmazzák. Ha csak magunkban szoktunk teázni, érdemes beszereznünk egy fedéllel és kerámiaszűrővel ellátott bögrét. A teafű mennyiségét általában egy személyre egy teáskanálban szokták megállapítani, plusz egy teáskanál a kannának. Ha valaki az erősebb teát kedveli természetesen rakhat többet is.
Forró vizet a ... teára. Fontos hogy ne hagyjuk sokáig forrni a vizet.
Most itt az ideje, hogy megterítsünk. A teát meg hagyjuk gondolkodni legalább 3-5 percig. A 'gondolkodás' sebessége függ a tea típusától. A tea szakboltokban általában tanácsot tudnak adni a hőfok és az idő tekintetében.
Mikor kész a terítés noszogassuk egy kicsit a teát egy kis kavargatással, hogy a levelek tudjanak mozogni.

Az idő lejártával vegyük ki a leveleket a kannából, vagy ha szabadon tettük bele a leveleket, töltsük ki a teát.

A kitöltött teát szokás csak ízesíteni. Persze az ínyencek nagy része, köztük Orwell is ezt nagymértékben helyteleníti, de ez ízlés kérdése. Célszerő olyan ízesítőket használni, ami nem nyomja el a tea ízét.
Tovább >>>