látogatók száma

2003 március 20-ától

 

Erdélyben járt a Kormorán folkegyüttes

Magyar madár; népzenei motívumokból építkezõ magyarországi kultegyüttes, az igényes folkmuzsikát játszó Kormorán lépett színpadra szeptember 15-én Székelyudvarhelyen. ..... . Koltay Gergelyék keresve sem találhattak volna erdélyi túrnéjukhoz jobb elõzenekart, mint a baróti TransylMania-t. Nem maradt üres szék az udvarhelyi Mûvelõdési Ház nagytermében
szeptember 15-én este. Az elsõként fellépõ TransylMania zenekart az udvarhelyiek már 2003 elsõ pillanatától a szívükbe zárták, ugyanis a Duna Televízió által is sugárzott szilveszteri
koncertjük a Városháza terén már akkor sikert aratott. Tókos Imre és nyolc társa a hazai rock-folk talán legizgalmasabb kísérletét hajtják végre, amikor húros, ütõs és más hangszerek, valamint a magyar népzene megannyi árnyalatát eszközként, illetve alapanyagként használva egyéni hangzást kovácsolnak maguknak Repertoárjuk talán legegyedibb részét a csángó népdalok feldolgozásai adják, a Kormorán-dalok pedig némi székely ízt kapnak a TransylMania értelmezésében.


....................................................................................................Zilahi Imre(Krónika 2003 szeptember).

 

Akik lélekbõl játszanak a szívnek

Alig egyéves múlt és tucatnyi , Baróton és Erdély -szerte tartott koncert után talán korai azt mondani, hogy egy együttes sikere nem véletlen, s azt, hogy zenéjük igazi értéket képvisel, de a TransylMania esetében a kockázatot vállalni érdemes.. Nem csak azért , mert fülbemászó, szívhez szóló muzsikájuk ritmusai már kezdettõl fogva is ismerõsek, hangulatot teremtõek, hanem azért is, mert érzõdik: mindaz, amit tesznek , tiszta lélekbõl születik. Ki pedig lélekbõl a szívnek játszik: rossz, elcsépelt és értéktelen nem lehet.
- Elsõ, nemrég befejezõdött turnénk alkalmával hat helyszínen, hat egymástól nagyon különbözõ közönség elõtt léptünk fel. Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében ülve "bulizó" hallgatóság elütött a mezõtúri vásározótótl, mint ahogy eltért a kismarosi III. Magyar Sziget erõs nemzeti tudatú és ellenzékien politizáló közönsége a zirci I. Testvérvárosi Nemzetközi Ifjúsági Találkozó kis közösségének érzésvilágától, vagy a Törökszentmiklóson éppen a nemzeti ünnepet megélõ polgár, a szolnoki VIII: Folk- és Folkrock Fesztiválon részt vevõtõl. És mégis sikerült mindegyiket megszólítanunk- nyilatkozta Tókos Imre , a TransylMania gitárosa.
Az együttes-Pál Gábor(hegedû), Ségercz Feri(pásztorfurulya, tilinka, kaval, bombard, töröksíp), Bogyor Gábor(billentyûk), Bogyor Attila (gitár, ének, vokál), Tókos Imre( gitár, ének, vokál), Cseresznyés Szilamér(basszusgitár, ének), Kátai Jocó(dob), Cseresznyés Emília(vokál), Zsigmond Laura(vokál)- Az együttes "sajtószóvivõje" legsikeresebbnek a kismarosi koncertet tartja, ahová olyan emberek gyûltek össze, akik igénylik az általuk játszott etno- rock mûfajt és válaszolnak rá.
A hangulat minél jobb szemléltetése érdekében a Fényhíd internetes újság róluk szóló cikkét teszi az asztalra, innen idézünk:" ezt mindenki végigtapsolja, oly erõvel, mint aki az életbe kapaszkodik, és oly elszántsággal, mint aki harcba indul. Égnek a tenyerek, de nem számít, érzi mindenki, hogy most kell részt venni ebben, ameddig még lehet. A zenekar kétszer megy le a színpadról és mi kétszer visszahívjuk. A második számnál az addig fegyelmezetten mûködõ rendezõség a színpad elõtt ugrál, tapsol és énekel együtt a közönséggel. Itt már mindenki egy körnek a részese. A zenekar, a közönség, a rendezõség".
Tókos a koncert legnagyobb nyereségének a magyarországi megismerést, majd a kialakított kapcsolatokat nevezi meg. Mint mondja mindkettõ egyformán fontos. A közönséget, mert nekik játszanak, értük vannak, a kapcsolatokat mert általuk juthatnak el egy másik, zenéjüket még nem ismerõ
Közönséghez. Koncertfelkérések érkeztek a délvidéki Topolyáról, Szombathelyrõl, Egrebõl, Debrecenbõl és a Felvidékrõl is, és ha a számos ígéret mindegyke bejön , sok dolguk lesz az elkövetkezõkben. A szakma is felfigyelt tudásukra, a Kormorán meghívta a Megfeszített címû rockopera fõpróbájára, koncertjeikre elõzenekarnak, sõt kedvükért 17-én Barótra is eljönnek koncertezni. Tókos korainak tartja lemezfelvételrõl beszélni, hiszen még csak hat teljesen kész és két-három készülõ számuk van, de látszik, bízik abban, hogy nemsokára az is összejön, és õsi népdalainkon alapuló muzsikájuk koncertekre nem járó, de a szépet szertetõ emberek otthonaiba is eljut.

_____________________________________________________________________Hecser László ____________________________________________________( Háromszék, 2003. Szeptember 24.).

Baróton a Kormorán

Szerdán este a baróti Mûvelõdési Házban lépett fel a magyar Kormorán együttes. A 27 éve pályán levõ legendás zenekar nem szorul külön bemutatásra, aki jelen volt a teremben maga is meggyõzõdhetett játékuk minõségérõl.
Elõször a baróti TransylMania lépett színpadra, amely a Kormorán erdélyi turnéján , Kézdivásárhely és Kibéd kivételével a magyar csapat elõzenekara. Mûsorukból ezúttal elmaradtak értelemszerûen a nagy példakép dalainak feldolgozásai, így az órányi játékidõt hét saját szerzeménnyel töltötték ki, melyek között újat is hallhattunk. A TransylMania kissé olyan érzést keltett , mintha feszélyezettebben játszott volna a szokásosnál. Ez akkor vált érthetõvé, amikor a Kormorán kilenc zenésze birtokába vette a nagyterem színpadát és játékuktól már az elsõ dal alatt izzani kezdett a levegõ. Kevés olyan zenekar van a mai "modern" mûanyag zörejektõl hangos zenei világban, amelyik három órán keresztül élõ zenével tudja folytonosan lekötni és mozgásban tartani a közönséget. Ilyen produkciókat talán utoljára a hatvanas-hetvenes évek rock legendái tudtak elõhúzni a tarsolyból, amelyeket azonban a mai harmincasok-negyvenesek ismernek inkább, és õk is fõleg hanghordozóról, mert az "átkosban" külföldi koncertekre eljutni csak keveseknek adatott meg.
Ilyen színvonalú zenénél értelemszerûen is felfogható, hogy a közönség csak jól reagálhat a produkcióra , és különösen jó, ha ennek a közönségnek nagy hányada jóval fiatalabb a Kormoránnál. Egy ilyen zenekart ismerni kell, hogy a minõségrõl lehessen referenciát kialakítani.
Az élmény visszaadására kevés a szó. Mindenesetre a TransylManiáról, az esélyeikrõl, a lehetõségeikrõl is beszél nem keveset az a tény, hogy a Kormorán figyel a baróti zenekarra és egyengeti útjukat. Most a mércét is feladták nekik, hogy miként kellene megszólalniuk, ha minden jól megy huszonhat esztendõ múlva . A mai fiatalok még megláthatják.

_____________________________________________________________________Benedek István _____________________________________________________( Erdõvidék - 2003 szeptember 19).

 

Vissza a népzenei gyökerekhez

A 27 éve alakult Kormorán együttes erdélyi koncertturnéjának szeptember 15-i székelyudvarhelyi állomásán kaptuk végre Koltay Gergelyt. A zenekar alapító tagja többek közt töröksípon, furulyán játszik és bevallása szerint szívesen tesz kisebb-nagyobb kiruccanásokat a film világába is……………..
……………..Elõzenekarukra, a stílusban közelálló erdélyi TransylMania együttesre önök találtak rá, vagy õk keresték meg a Kormoránt?
A sors úgy hozta, hogy tavaly szilveszterkor a Duna tévében léptünk fel élõ adásban. A mûsorban Székelyudvarhelyrõl is közvetítettek , amelynek része volt a baróti TransylMania szabadtéri koncertje is. Ámulva hallgattuk, hogy ott, a hófúvásban egy erdélyi zenekar a mi dalainkat játssza. Utána megtörtént a kapcsolatfelvétel, többnyire az Internet segítségével.
Közel egy éve szintén a világhálón alakult meg a Kormorán Baráti Kör. A TransylMania együtessel is a Kormorán Baráti Kör révén vettük fel a kapcsolatot.

________________________________________________________________________Zilahi Imre _______________________________________________________(Krónika - 2003 szeptember 17).
Nemzetiszín gitár, õsrégi dallamok

Kétórás koncertet adott hétfõn este a Mûvelõdési Házban a magyarországi Kormorán folk-rock együttes. Úgynevezett "nemzeti" rock-koncertet láthattunk- legalábbis egy több mint 25 éves pályafutás rengeteg szerzeményébõl inkább ezeket adta elõ a Koltay Gergely által vezetett ma már kilenc tagból álló zenekar.………..a baróti TransylMania (Erdélyben az övék az egyetlen banda, amely szintén ezen a nemzetinek nevezett vonalon nyomul rock kategóriában) volt a Kormorán elõzenekara, õk kb.negyven percig játszottak.

_____________________________________________________________________Katona Zoltán ______________________________________________(Udvarhelyi Híradó - 2003 szeptember 17).

 

A nemzetek összefogása az üzenet

A magyarországi Kormorán együttes hétfõn este nyolc órakor a Mûvelõdési Házban koncertezik. Az európai hírû , a magyar népzenét a rockzenével ötvözõ , 27 éve fennálló együttes elõször játszik erdélyi turnén a hétfõi koncerten a baróti TransylMania lesz az elõzenekar: ez az együttes nem ismeretlen az udvarhelyiek elõtt, hiszen mindkét Rockmaratonon, illetve szilveszterkor a fõtéren is felléptek- õk az egyetlen erdélyi magyar etno-rock zenekar , amely Ghymes, Egészséges Fejbõr és természetesen Kormorán feldolgozásokat játszik saját szerzeményei mellett.

_____________________________________________________________________Katona Zoltán ______________________________________________(Udvarhelyi Híradó - 2003 szeptember 11).

Magyarországon turnézott a TransylMania

Várakozást meghaladó siker

Augusztusban a baróti etno-rock zenekar, a TransylMania öt koncertbõl álló turnét adott Magyarországon, melynek során többezren látták az erdõvidéki zenekart. A körút hozadéka volt a magyar m2 tévécsatornán való megjelenés, valamint rengeteg kapcsolat, melyek a jövõre nézve is értékesek lehetnek. Ekkora anyaországi sikere erdélyi zenekarnak még nem volt, legalábbis élõ zenét játszó együttesnek még nem. A turnéról és a TransylMania közelebbi terveirõl Tókos Imre gitáros-énekessel beszélgettünk.


Hol léptetek színpadra a turné keretében?
Elõször Nagyváradon, egy önálló koncerten, majd öt magyarországi fellépésünk volt különbözõ rendezvényeken. Kismaroson a harmadik alkalommal megszervezett Magyar Szigeten léptünk fel, Törökszentmiklóson az augusztus 20-i rendezvények keretében, Szolnokon egy , nyolcadszorra megtartott , színvonalas dzsessz-folk-rock zenekarkat tömörítõ fesztiválon játszottunk, Zircen a testvérvárosok ifjúsági találkozóján adtunk koncertet, Mezõtúron pedig a híres túri vásár zenei színpadán léphettünk fel.


Honnan maradt bennetek a legmélyebb élmény?
Kétségtelenül Kismarosról. Eddigi fennállásunk legjobb koncertjének tartjuk ezt a fellépést. Éjszaka két órakor álltunk színpadra, de a közönség hihetetlenül "vette a lapot", azaz nagyon szépen reagált a zenénkre. Végig kitartottak és saját dalainkat kérték ráadásként, ami nagyon jólesett. Ezután a koncert után hívott meg a Magyar Televízió is egy stúdióbeszélgetésre és két dalunkról is felvételt készítettek. A turné során mintegy ötezer nézõnk lehetett a hat koncerten, mindenhol nagyon sok szeretettel fogadtak, de ismétlem , a csúcsot a kismarosi fellépés jelentette. Itt volt a legjobb minõségû hangosítás is, annak is szerepe lehetett a jó hangulatban. Átlagot számítva mindegyik koncerten jobb minõségben szólalhattunk meg, mint az Erdélyben megszokott színvonal.


Milyen repertoárral álltatok színpadra?
A mûsorunk hat saját alkotásból állt, és hat interpretációból, ezekbõl 3 Kormorán, 3 Ghymes volt. Ezeken kívül Kismaroson és Zircen még Egészséges Fejbõr feldolgozásokat is játszottunk.


Hogy értékelitek a turnét?
A sikerünk minden várakozásunkat felülmúlta. Ahhoz képest, hogy alig több mint egy éve alakultunk meg, ez hatalmas volt, közel sem vártunk volna ilyen jó fogadtatásra. Sok kapcsolatot sikerült kiépítenünk ismét, minden helyszínre visszavárnak a jövõben is. Számos szakmabeli emberrel találkoztunk, vettük fel a kapcsolatot, sok helyre sikerült eljuttatnunk a demónkat is.


Lemez készítésére van-e valamilyen kilátásotok?
Van, bár még nincs minden konkrétan leszögezve. Elvileg a télen, két hétre kellene stúdióba menni, Zircen ingyen elkészítené egy barátunk a felvételt. Hogy ez konkrétan miként valósulhat meg, azt még nem tudjuk pontosan, de ha egyszer a felvétel elkészül, több mint valószínû, hogy kiadót is találunk az anyagra. Szükség lenne egy lemezre, mert minden koncert után sokan kérdezték, hogy hol lehet a lemezünket beszerezni, tehát a kereslet máris jelentõs.


Mi kerülne erre az albumra?
Legalább tíz, vagy tizenkét , szigorúan saját alkotást kellene rávenni, ez attól is függ, milyen terjedelmû albumot vehetünk fel. Ha majd videoklippet is is szándékszunk készíteni, a magyar televíziós szakemberek ingyen felajánlották a segítségüket.


További fellépések?
A turné nyomán meghívtak Délvidékre, de ezt a meghívást késõbb visszamondták. Október elején esedékes egy -egy koncert Debrecenben és Egerben, de ezen kívül ami biztos, hogy a Kormorán elõzenekara leszünk ennek erdélyi turnéja során. Baróton, Csikban és Udvarhelyen léphetünk fel a Kormorán elõtt és nem kizárt hogy egy marosvásárhelyi koncert is lesz, de ez nem biztos.
Csak úgy tûnik, vagy tényleg nagyobb irántatok az érdeklõdés Magyarországon, mint itthon?
Nagyobb. Ennek az is a magyarázata, hogy ott jobb az anyagi háttér, több koncertet szerveznek. Emellett jobban kialakult a zenei infrastruktúra és piac is, komolyabbak a szervezõk , a hangosítók, mindez oda vezet , hogy jó körülmények között lehet játszani. Pont a feltételek miatt számítunk arra is, hogy ha majd elkészül az általunk is nagyon várt lemez, annak a terjesztését is Magyarországról próbáljuk megkezdeni, mert jobb minõségi és terjesztési feltételekhez férhetünk hozzá mint itthon.


Végül , új dalokkal mikor jelentkeztek?
A koncertszezon alatt az új dalok írása egy kicsit lelassult, de ahogy gyérülnek a koncertek, ez kerül ismét az elõtérbe. Három új dal már készül és további ötleteink is vannak.
Köszönöm a beszélgetést.

____________________________________________________________________Benedek István ______________________________________________________(Erdõvidék, 2003 szeptember 5.)

 

A TransylMania együttes a Magyar Szigeten


Késõ este volt már, épp a Beatrice játszott a színpadon, mikor Nagy Feró azt mondta: mi már öregek vagyunk, ismerjük egymást, haragszunk egymásra, széthúzunk. Ti legyetek jobbak, tartsatok össze, legyen egységes a magyar nemzet. - nem pont ezekkel a szavakkal mondta, de ez volt a lényege. Ahogy néztem a közönséget, külsõleg eléggé különbözõ emberek alkották: voltak bõrfejûek, hosszú hajúak, rövid hajúak, részegek és visszafogottak, angyali lánykák és kifestett nõk. Mindenféle emberek, akik eljöttek a Magyar Szigetre. A koncert végén mondta még nagy Feró, hogy ne menjenek el, jön még egy zenekar Erdélybõl és nagyon különleges zenét játszanak. Páran elmentek, de a többség maradt.
TransylMania:Hiszek egy Istenben, hiszek egy Hazában. Nyolc fiatal áll a színpadon és zenél. A tiszta hangzás mellett van még egy dolog, ami feloldja az embert: a tiszta szív és az õszinteség. Jó látni, hogy egy csapat teljes odaadással, mosolyogva, s ha kell komoly arccal éli hivatását. Az elsõ szám után már nem szállingóznak el az emberek, aki ott marad, az ott mard végig, mert elmenni már nem lehet. És lassan az élmény hatására az arcok hasonlóvá válnak, ahogy körülnézek, minden tekintet közös, a zene megtette mindazt, amit nem sokkal korábban Nagy Feró kért tõlünk: tartsatok össze, legyetek egységesek. A külsõ különbségek eltûnnek, sugárzó boldog, néhol könnyes arcokat látok. És a hangulat egyre fokozódik. Pont ezért megkapó, hogy a gitáros egy halk szavára: "legyetek szívesek , hallgassátok ezt", szinte mindenki lecsöndesül és hallhatja a halkan induló gitárdallamot. A dal kibontakozik, mindenki együtt énekel, tapsol, s a szám végén már úgy látom, hogy Magyarország tapsol a színpadon álló Erdélynek, tûntetõ szeretettel.- Mikor ide jöttünk Magyarországra…- kezd bele az énekes, és akkor a közönség elkezd skandálni: itthon vagytok, itthon vagytok….És ahogy nézem, mindenki ezt kiálltja, még a szende lánykák és angyalok is. A zenekar félszeg-meghatottan áll a színpadon, és bejelentik utolsó számukat.
Ezt mindenki végig tapsolja, oly erõvel, mint aki az életbe kapaszkodik és oly elszántsággal, mint aki harcba indul. Égnek a tenyerek, de nem számít, érzi mindenki, hogy most kell részt venni ebben, ameddig még lehet. A zenekar kétszer megy le a színpadról és mi kétszer visszahívjuk. A második számnál az addig fegyelmezetten mûködõ rendezõség a színpad elõtt ugrál, tapsol és énekel együtt a közönséggel. Itt már mindenki egy körnek részese. A zenekar, a közönség a rendezõség.
Végül a zenészek lemennek a színpadról végleg, és a közönség ott marad árván. Mindenki tudja, hogy nincs több vissza, de mégsem lehet így elengedni ezeket a fiúkat, lányokat. Egy darabig még skandálja a tömeg, hogy itthon vagytok, majd valaki belekezd a Székely Himnuszba. Elcsöndesül minden, egyenesen állunk és énekelünk. Át a színpadon, át minden határon. És a végén kipirult arccal és könnyes szemekkel visszajönnek. A mikrofonhoz lépnek, és még egyszer együtt elénekeljük a Székely Himnuszt. Vigyázban állva, szívre tett kézzel, ahogy ez Székelyföldön szokás. És ezt látva a közönség soraiban is mindenki a szívére teszi a kezét. Együtt szól a dallam Magyarországból és Erdélybõl. Együtt énekel az új fiatalság. Egy érzésbõl. Egy hazából.

A koncert véget ért, a zenekar lement a színpadról, de a közönség még ott áll csöndesen a színpad felé fordulva, nem tudván szabadulni az élmény helyszínétõl.


_____________________________________________________________________Magos Gábor ..............................................................( Fényhíd - internetes polgári zászlóvivõ - 2003 augusztus 21.)

 

 

- Az alábbi interjú valamikor 2003 elején készült. Ebben a formátumban nem tudott megjelenni, mert erdélyben nincs egy olyan országos terjesztésû magyar újság, amely az erdélyi magyar rockzenét és annak támogatóit -gondolok itt elsõsorban azokra az újságírókra, akik szorosan kötõdnek ehhez a mûfajhoz- úgy fogadja el, ahogy õk akarják tevékenységüket a nyilvánosság elé tárni. (SchEndre)

- Cél a nemzeti öntudat erõsítése -virtuális interjú a baróti TransylMania zenekarral-Virtuális, mert Interneten keresztül készült az alábbi beszélgetés. A modern technika vívmányait az ember a saját szolgálatába kell állítsa, nem szabad annak rabszolgájává válnia, mint ahogy a zene esett áldozatul a 90-es években, ami sajnos napjainkban is érezteti hatását, de szerencsére vannak még olyanok akik megragadnak valamilyen hangszert és azon keresztül, annak segítségével tolmácsolják gondolataikat, érzéseiket. Többek között ilyen a baróti TransylMania nevû zenekar is amely a 2002-es év meglepetése volt. A kérdéseimre Tókos Imre válaszolt. Utólag kaptam a hírt, hogy március 14-én nagyszabású bemutatkozó koncertet adnak szülõvárosukban, Baróton. Megkérlek mutasd be a TransylMania nevû zenekart!

- A TransylMania együttes 2002 június 27-én alakult Baróton. Természetesen voltak elõzmények: Cseresznyés Szilamér , az alapítótag, korábban már játszott a Kheopsz nevû baróti zenekarban, a jelenlegi stílushoz hasonló zenét. A 2002-es Barót Napok után pedig összeállt a jelenlegi zenekar: Cseresznyés Szilamér-basszusgitár, ének; Bogyor Attila-gitár, ének, vokál; Tókos Imre-gitár, ének, vokál; Bogyor
Gábor-billentyû; Pál Gábor-hegedû; Kátai Jocó-dobok; Cseresznyés Emília-vokál; Zsigmond Laura-ének, vokál; Kovács Katalin, Csog Ottília, Nagy Csaba, Cseresznyés István-népi táncosok.Nemrég bõvült a
zenekar egy nagyon tehetséges zenésszel Ségercz Ferivel, aki furulyákon, tilinkán, töröksípon, és bombardon is játszik.

Honnan jött az ötlet, hogy etno-rock zenét kezdjetek játszani?

- Az elõzményekrõl már részben esett szó. Az alapítótag régi terve volt egy etno-rock zenekar toborozása. Úgy gondoltuk, hogy Erdélyben szükség van egy ilyen stílust játszó, magyar nyelven éneklõ zenekarra.
Dalaink, feldolgozásaink szûkebb hazánkról, Erdélyrõl, annak történetérõl illetve történelmérõl szólnak. Jól meghatározott célunk van: hagyományaink ápolása, megõrzése, ezáltal a nemzeti öntudat erõsítése.

Milyen arányban vannak saját dalaitok illetve feldolgozások a repertoárotokban?

- Jelenlegi repertoárunk többnyire Ghymes, Kormorán és Egészséges Fejbõr feldolgozásokból áll. Természetesen saját dalok is vannak. Egyelõre színpadkész kettõ, ezeket már néhány koncerten játszottuk
is. A jövõben szeretnénk egyre több már készülõ saját alkotással elõrukkolni és azokat színpadra vinni. Ezek alapját elsõsorban régi népdalok és versek képezik.

A közönség hogyan fogadja a zenéteket és a színpadi koreográfiát, hisz tájainkon nem egy megszokott dolog, hogy rockzenekarral székely táncosok lépjenek fel?

- Az eddigi visszajelzések a közönség részérõl szinte teljes mértékben pozítivak. Újnak és érdekesnek ítélik meg produkciónkat. Néhány szakértõ, zenésztárs pedig szakmailag is méltatta, tehát minden okunk meglehet a bizakodásra. A szilveszteri koncertünket, amelybõl részleteket a Duna TV is közvetített, élõben látta a nagynevû Kormorán együttes is ( a Duna TV budapesti stúdiójában voltak, ahol õk is játszottak pár dalt) Megtetszett nekik a produkciónk és jelen pillanatban szervezés alatt van egy erdélyi Kormorán turné ahová minket kértek fel az elõzenekari tisztség betöltésére.

Gyakoriak-e az élõ fellépések, hol koncerteztetek eddigi pályafutásotok alatt?

- Mi kizárólag csak élõben játszunk, idegen számunkra a play-back. Még nagyon fiatal a zenekar, tehát még nem számolhatunk be számos fellépésrõl. Eddig két magyarországi és három hazai koncertünk volt.
Még kevesen ismernek, de reméljük, hogy a jövõben egyre több helyre eljutunk. Számunkra az is nagyon bíztató, hogy minden fellépés után újabb meghívást kapunk.

Saját dalokat tartalmazó hanghordozót készültök-e kiadni a közeljövõben?

- Ilyen visszajelzések után természetesen szeretnénk lemezzel is jelentkezni. Minden fellépésünk után megkérdezik tõlünk, hogy hol vásárolható meg a lemezünk. Konkrét választ egyenlõre nem tudunk
adni, de reméljük, hogy tavaszra sikerül rögzíteni egy négy-öt saját dalt tartalmazó demót.Kérdezett:
Schervenka R. Endre

Valami más ugyanarról, nem csak fiataloknak

Barót mindig elõrukkol valami újjal. Amikor például a második szabad március 15-én az országban talán elsõkként vonultunk a véczeri, immáron csendes csatatérre Európa tavasza valamennyi népének/nemzetének zászlai alatt, ez a nemes cselekedet oly hatással bírt, hogy azontúl már magukat (vajon mitõl fogva?) sokkal nagyobbra tartó városok/vidékek is minden március idusán megtanulták a kicsi Barót példáját. Most meg azzal vágták ki a rezet az erdõvidékiek, hogy nehezen felejthetõ estét varázsoltak a baróti mûvelõdési ház nagytermében, amolyan fiatalosat, de minden korosztályhoz olyképpen szólót, hogy ha a koncert elsõ két-három dala után nagyi és unokája talán még nem egészen értették, mi ez a nem éppen esti mesébe illõ produkció, az elsõ, második s a ki tudja, hányadik ráadás alatt/után már úgy ünnepeltek, hogy abban hiba semmi nem volt. Merthogy a péntek délutáni kegyeletlerovás és fáklyás menet s a szombati véczeri fõhajtás között ünnepi hangversenyt adott a TransylMania.

Szerte a városban talán még találgatják, ízlelgetik, mi ez a népi/népies hófehér ingben, fekete nadrágban, lájbisan fellépõ, hegedût, furulyát, gitárt, orgonát és dobot egyszerre szólaltató etnorock csodabogár-együttes, amelynek a nevébõl felsejlik Erdély és a szülõföld iránti (mániákus?) szeretet/ragaszkodás, de az bizonyos, hogy a mûvelõdés hajlékának ajtajára jóval a kezdés elõtt ki lehetett volna függeszteni a táblácskát: minden jegy elkelt. Hihetetlen, ha valaki pénteken este csalódott. Merthogy ez a fiatal csapat Kós Károllyal szól azokhoz, akik vállalják az erdélyi pszichét, a minden észjárástól különbözõ transzszilván gondolkodásmódot, szemléletet és a nemzeti hovatartozást azzal a kereszttel együtt, amellyel jár. Igaz ugyan, hogy a mondanivaló közlési formája, eszköze és mûfaja egy kicsit más, sõt, nagyon eltér a második-harmadik felszólaló után már az elmúlt évekbõl ismert, eszerint unt emlékbeszédes mûsoroktól, de hát 1848 márciusának idusán is oly szokatlan volt, ugye, amit és ahogyan a pesti fiatalok szólottak? Természetesen, a TransylManiától a szó klasszikus (politikai) értelmében vett forradalom aligha lesz, de hát õk nem is meggyõzni akarnak valakit valamirõl, hanem csak emlékeztetni szeretnének arra, hogy aki innen kívánkozik elfelé, ne feledkezzen meg arról: mit hagy itthon. Tókos Melinda, Cseresznyés Szilamér, Bogyor Attila, Tókos Imre, Bogyor Gábor, Pál Gábor, Ségercz Ferenc (az õ személye ugye garancia a mûfajban?), Kátai Jocó, Kelemen István, Cseresznyés Emília, Zsigmond Laura zenészek-énekesek, Cseresznyés István, Csog Otília, Nagy Csaba, Kovács Katalin táncosok (Kis István háromszékes koreográfiája ugye garancia a mûfajban?), nos, ennek a fiatal Csapatnak a produkciója ugyanarról szólt, csak egy kicsit másként, a szokványostól eltérõen, csak egy kicsit hangosabban, de nem emiatt tisztábban és közérthetõbben.

Benkõ Levente - Háromszék


Udvarhelyi szilveszter a Duna Televízióban

A néhány hónapja létrehozott hírügynökség saját internetes lapján - www.dnp.hu - a Duna Televízió szilveszteri mûsorával is foglalkozik:

"Tuzijátékkal és harangszóval köszöntik az udvarhelyiek az új évet és a Duna Televízió nézõit 2002. december 31-én. Az élõ közvetítést a Székelyudvarhelyért Alapítvány által mûködtetett regionális stúdió munkatársai biztosítják. Jakab Endre, a Székelyföldi Regionális Stúdió vezetõje elmondta, erre az alkalomra nem látszott szükségesnek a drágán bérelhetõ közvetítõberendezést ide-oda hordozni, mivel a stúdió optikai kábelcsatlakozása lehetõvé teszi a jó minõségû adatátvitelt.

A tervek szerint éjfél elõtt pár perccel már megkezdõdik az élõ közvetítés, fellép az etno-alapú zenét játszó baróti Transylmania együttes, majd - miután a téren lévõk és a tévéképernyõk elõtt ünneplõk a tuzijátékok fényében boldog új évet kívánnak egymásnak - rövid köszöntõt mond Szász Jenõ udvarhelyi polgármester. Valószínuleg több helyi kórus és dalegylet is besegít a Székely himnusz éneklésébe, a Rotary Klub pedig megismétli borkimérõ akcióját. A forralt bor árusításából származó összeget rászoruló családoknak ajánlják fel."


2002. augusztus 21, csütörtök, 16,30 óra

A meglepetéscsapat, a tíztagú baróti Transylmania nyitotta a napot. Etno-rockjuk sokaknak bejött, de talán a legnagyobb orjöngést esetükben is a feldolgozások (Ghymes és Egészséges Fejbõr) eredményezték. Mûsoruk érdekessége, hogy a népdalfeldolgozások alatt mindvégig egy pár ropta mögöttük a “kállai kettõst”.


Csigalépcsõ


Négy nap a magyar rock és metal jegyében

Szejkefürdõn augusztus 21-24 között megtartották az I. SZÉKELYFÖLDI ROCKMARATON-t , melyen négy nap alatt 24 együttes lépett fel. Kezdõ zenekarok éppúgy bemutatkoztak, mint a magyar rockzene legendás zenekarai, dalaikat másfél ezren hallgatták. a koncertnyitók hálátlan szerepére
kiosztott udvarhelyi Hard Laws és Shadows metalcsapatok, a hangulatos blues-rockot játszó Orpheus, a székely származását nyíltan hírdetõ etnorockot mûvelõ baróti Transylmania és az egyéni hangzásvilágú kereszttúri Forgotten nagyobb közönséget érdemelt volna Szejkefürdõn.

 

..................................................................Zilahi Csaba, Schervenka Endre ( Krónika 2002 augusztus 27.)


Ünnepelt a Príma Rádió


Gyerekek, lufik, tuzijáték

...........A baróti Transylmania együttes nemcsak a rockerek tetszését nyerte el, hiszen a magyarságtudattal átitatott etno-rockzene az idõsebb generációt is megfoghatta. A fehér ingben fellépõ nyolctagú zenekar fõképp Ghymes és Egészséges Fejbõr- (Magyarország egyik legismertebb "nemzeti" rockzenekara) feldolgozásokat adott elõ, szerzeményeik szintén ezt a "népnemzeti vonalat" követték. Mindenképpen kiemelendõ a két vokalista lány teljesítménye s az, hogy ilyen stílusú zenekar nincsen több Erdélyben. Koncertjeiken népviseletbe öltözött táncosok is fellépnek; ezúttal a deszkák elõtt ropta a két pár, a rájuk csodálkozó gyerekek nagy örömére......

Udvarhelyi híradó


Egyedi zenekar Erdõvidékrõl

Aki az évek közti éjszakát a televízió elõtt töltötte és éjfél körül a Duna Televízió mûsorára kapcsolt, élõben láthatta Székelyudvarhely fõterén játszani a baróti Transylmania zenekart. A tévések munkája finoman
szólva sem volt maga a tökéletesség, de azért az erdõvidéki együttes ritka bemutatkozási lehetõséget kapott a nagyvilág elõtt, hiszen a Duna gyakorlatilag szinte az egész világon fogható televízió.
A napokban a Transylmania egyik gitárosával, Tókos Imrével beszégettünk, nem csak az udvarhelyi szilveszteri koncertrõl, hanem magáról a csapatról is , amelyik a szülõvárosában valószínûleg március
14-én fog elõször közönség elé lépni.Kezdetnek nem árt leszögezni hogy ez az együttes minimum Erdélyben
egyedi a magyar zenekarok között. Etno-rockot játszanak, ebben a mûfajban Erdélyben más színpadi zenekar nincs. A mûfajt egyszerûen a népzenei elemekkel színesített rock-ként lehetne körülírni.
A zenekar alapításának ötlete Cseresznyés Szilamértól (Csönye) származik. A tavalyi Barót Napok után az õ kezdeményezésére alakult a Transylmania két korábbi zenekar , a Kheopsz és a Kráter
zenészeibõl, valamint új tagokkal. Felállása: Cseresznyés Szilamér (basszusgitár, ének), Bogyor Attila ( gitár, ének, vokál), Bogyor Gábor ( billentyû), Pál Gábor ( hegedû), Tókos Imre ( gitár, ének, vokál), Kátai
Jocó (dob), Cseresznyés Emília (ének, vokál), Zsigmond Laura ( ének,vokál), Cseresznyés István ( tánc), Csog Ottilia ( tánc), Nagy Csaba (tánc), Kovács Katalin (tánc). Repertoárjukban egyelõre egy saját daluk van. Kormorán, Ghymes és Egészséges Fejbõr feldolgozásokat játszanak áthangszerelve. A
felsorolást átfutva már kitûnik, hogy sokszínû zenekarról van szó, amit még tovább akarnak bõvíteni töröksíp és zörgõ bevonásával. Fõleg saját dalokat akarnak idõvel elõadni. Tavaszra már 4-5 saját
szerzeménynek kellene színpadképessé alakulnia. Eddig egy van teljesen kész , egy másik pedig már a végsõ csiszolás állapotában. Tekintettel arra, hogy június 27-én alakult meg a zenekar , ez lehet
hogy kevésnek tûnhet elsõ hallásra, de van rá magyarázat. A tagok egyike sem a zenébõl él meg, mindenkinek más foglalkozása van ?civilben?, sõt nem is mindegyikük él vagy dolgozik Baróton. Ilyen
körülmények között már a próbák megszervezése is amatõr mûvészet és akkor még nem volt szó a technikai nehézségekrõl, mert csak a nyolc zenész összehangolása már egy komoly feladat, pláné ha a hat
énekes csak két mikrofont tud használni, mert ennyire van lehetõség. Az együttes megalakulásakor már megvoltak az elsõ meghívások. Az elsõ két fellépésük Zircen volt, itthon az I. SZÉKELYFÖLDI
ROCKMARATON alkalmával mutatkozott be a zenekar. Rögtön kedvezõ visszajelzéseket kaptak a szakértõktõl és két újabb meghívást Székelyudvarhelyre. Ezekbõl a legutóbbi a szilveszteri koncert volt,
amellyel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a székely himnuszt nem a Transylmania játszotta éjfélkor. Ezen, a televízióban is pár percig látható koncerten a feltételek nagyon nehezek voltak, fagyos idõben
szabad téren egy sátor alatt nem álom zenélni. A tervek között van egy 4-5 számos demofelvétel elkészítése, saját szerzeményekbõl. Ez már támogatók nélkül túl nagy vállalkozás,
viszont enélkül nem lehet komoly igényeket támasztani, elsõsorban a szakmával , de az annál még fontosabb közönséggel kapcsolatban sem. A visszajelzések továbbra is kedvezõek, már a nyárra is van
kilátásban több fellépés. Sõt, már lemez után is voltak érdeklõdõk, tehát valószínûleg annak is lenne kereslete. Mire oda érik a zenekar, a repertoár túlnyomó része saját dalokból áll össze a tervek szerint , de
azért maradnak értékes feldolgozások is benne. A zenekar célja az erdélyi népdalok feldolgozása és ezzel a hagyományok ápolása. Erre ez a zenei mûfaj nagyon alkalmas, ez az egyik útja annak, hogy a
népzenében rejlõ kincseket szélesebb tömeggel is meg lehessen ismertetni. Remélhetõleg sikeresen, hogy mennyire az idõvel fog meglátszani.


..........................................................................................Benedek István ( Erdõvidék- 2003. Január 10.)


TRANSYLMANIA az egyedülálló erdélyi rockcsapat.

Akik a Duna televízió szilveszteri éjféli székelyudvarhelyi közvetítését látták, azok láthatták, hallhatták azt a fiatal baróti együttest, a TRANSYLMANIA-t, amely egy igényes etno-rock zenét játszik.
Valóban fiatal zenekarról van szó, hiszen tavaly június 27-én alakultak Baróton és valóban egyedülálló produkciót mutatnak be, hiszen õk eme zenei stílus egyedüli mûvelõi Erdélyben.Természetesen voltak elõzmények-mondta az együttes szóvivõje Tókos Imre- az alapító , Cseresznyés Szilamér, korábban a Kheopsz nevû baróti zenekarban játszott a mostani stílushoz hasonló zenét is. a
csapat tagjai: Cseresznyés Szilamér (basszusgitár, ének), Bogyor Attila ( gitár, ének, vokál), Bogyor Gábor ( billentyû), Pál Gábor ( hegedû), Tókos Imre ( gitár, ének, vokál),Ségercz Feri(furulya, töröksíp, tilinka,
kaval), Kátai Jocó (dob), Cseresznyés Emília (ének, vokál), Zsigmond Laura ( ének, vokál) és a népi táncosok: Cseresznyés István, Csog Ottilia, Nagy Csaba, Kovács Katalin .
Miért éppen az etno-rockot választottátok? Úgy gondoltuk, Erdélyben is szükség van egy ilyen stílust játszó, magyarul énekelõ együttesre. Dalaink, feldolgozásaink Erdélyrõl szólnak, célunk hagyományaink ápolása, s ezáltal a nemzeti öntudat megõrzése.Hogy fogadta a közönség az együttest?A visszajelzések pozitívak, újszerûnek , érdekesnek tartják produkciónkat, hiszen mifelénk elég szokatlan, hogy rock zenekarral népi táncosok lépjenek fel.Pontosabban mit énekeltek és mik a terveitek?Saját dalaink is vannak, de repertoárunk többnyire Kormorán, Ghymes és Egészséges Fejbõr feldolgozásokból áll. Egyelõre minél többet szeretnénk koncertezni, mert csak így ismerhetik meg a zenénket- mondta Tókos Imre.


.................................................................................Kész Cs. Levente- (Heti Hírdetõ 2003 január 27.)


Transylmania : rock és népzene

A Transylmania zenekart tavalyi felbukkanása és székely népi táncosok társaságában elõadott látványos koncertjei nyomán akár a 2002-es év meglepetésének is nevezhetjük. Az etnorockot játszó együttes 2002
júniusában alakult Baróton. Amint Tókos Imrétõl a zenekar gitárosától megtudtuk, a zenekar alapító Cseresznyés Szilamér korábban már basszusgitározott és énekelt a Kheopszban. A tavalyi Barót Napok után csatlakozott hozzá Bogyor Attila és Tókos Imre két gitáros énekes, Bogyor Gábor billentyûs, Pál Gábor hegedûs, Kátai Jocó dobos, Cseresznyés Emília és Zsigmond Laura vokalisták, valamint Csog Ottilia, Cseresznyés István, Kovács Katalin és Nagy Csaba népi táncosok. Nemrég bõvült a zenekar egy nagyon tehetséges zenésszel, Ségercz Ferivel, aki furulyán, töröksípon, tilinkán és kavalon játszik.
A Transylmania tagjai úgy gondolták, hogy Erdélyben szükség van egy olyan zenekarra, amely ötvözi a rock és a magyar népzene elemeit- számolt be Tókos Imre. Dalaik, feldolgozásaik Erdélyrõl , annak
történelmérõl szólnak, az együttes célja hagyományaink ápolása, megõrzése.Jelenlegi repertoárjuk többnyire a Ghymes, a Kormorán és az Egészséges Fejbõr dalainak feldolgozásaiból áll. Egyelõre két saját szerzemény színpadkész, mindkettõt elõadták már néhány koncerten. A zenekar gitárosa szerint az eddigi visszajelzések többnyire pozitívak, újnak és érdekesnek tartják produkcióikat.A Transylmania szilveszteri koncertjét , amelybõl részleteket a Duna Tv is közvetített élõben, látta a nagynevû Kormorán együttes is. Tetszett nekik a produkció , terveznek egy erdélyi turnét , amelynek a baróti csapat lesz az elõzenekara.
A Transylmania kizárólag élõben játszik, számukra teljesen idegen a playback. Eddig két magyarországi és három hazai koncertjük volt, de minden fellépés után újabb meghívást kapnak. Tavaszra 4-5 saját dalt
tartalmazó demokazettát igérnek rajongóiknak, illetve a rádióknak. Legközelebb március 14-én lépnek színpadra szülõvárosukban , Baróton.

.........................................................................................Schervenka Endre ( Krónika- 2003 február 25.)


Hóviharos szilveszter, élõ adásban

Nem szakadt be egyetlen dobhártya sem, és a mentõsöknek sem akadt dolguk szilveszter éjszakáján Székelyudvarhely fõterén, ahol a fergeteges hóviharban a baróti Transylmania együttes hasonlóan
fergeteges koncerttel búcsúztatta az óévet. Az eseményt a tízéves Duna Televízió élõben közvetítette, így nemcsak a Kárpát ?medencében és Európában, hanem az amerikai kontinens északi részén élõ
magyarok is együtt ünnepelhettek az udvarhelyiekkel. Bár a hóvihar kipirosította mind az ünneplõ, pezsgõket nyitogató közönség, mind a zenészek arcát, senki sem tágított a térrõl, míg a tûzijáték tartott. Az etno-rock zenei stílussal kacérkodó Transylmania alig fél éve alakult, azonban Székelyudvarhelyen már
harmadik alkalommal lépett pódiumra az együttes nagyon sokat jelentett számunkra ez a felkérés . jó ideje zenélek már, de ilyen szélsõséges körülmények között még nem játszodtam. Csuromvíz volt a gitárom, a nedvesség miatt folyamatosan hangolódtak le a húrok. De megérte, a színpad elõtt ötvenéves hölgyek is ugráltak a közönségben. Nagy élmény volt- foglalta össze az udvarhelyi koncert élményeit Tókos Imre a zenekar tagja

...................................................................................................Zilahi Imre ( Krónika ? 2003 január 4-5.)


A bakony fõvárosa 820 éves

Vasárnap délelõtt kórushangverseny volt a bazilikában, a délutánt sportprogramokkal tették színessé a szervezõk, este pedig táncházba hívták a táncoslábúakat a Postásüdülõbe, ahol nagy
sikerrel szerepelt a baróti Transylmania együttes.

 

.....................................................................................................................Stohl Ilona ( Zirc és Vidéke )


webmester: macsar